Nagrada CARNET-a za “Billyjev let”

carU subotu, 26. svibnja 2018. godine, u 11 sati u I. tehničkoj školi Tesla održana je svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja namijenjenog svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj “Lektira na pozornici robotskog kazališta”.

Dodjelu nagrada vodio je glumac Bojan Navojec, a nakon govora dobrodošlice koji je održala ravnateljica škole domaćina, započeo je program svečane dodjele nagrada. Članovi LenTinTin Studios -Len Oremović, Tin Mladina i Tin Kukulj te gospodin Veljko Kukulj, održali su kratku prezentaciju o počecima i iskustvima robotskog kazališta lutaka kojeg su sami izradili i osmislili.

Robotsko kazalište lutaka je uređaj koji se spaja na računalo pomoću USB priključka, a predstave nastale u robotskom kazalištu lutaka kombiniraju STEM područja i umjetnost. Odabirom bilo koje teme (iz lektira ili svoga života) učenici se posvećuju izrađivanju lutaka, scenografije, zvukova te pokretanju alata. Svaki učenik može pridonijeti projektu (stvaranju gotove predstave) svojim vještinama, bilo da se radi o programiranju, grafičkom oblikovanju, glumi ili sl.

Na ovoj svečanoj nagradi scenarij Osnovne škole Ivana Rangera “Billyjev let” proglašenim je najboljim, a škola je osvojila alat – robotsko kazalište koje je primjer učenja otkrivanjem i učenja rješavanjem problema; međuvršnjačkog i aktivnog učenja kao i praćenja individualnog napretka.

Nakon svečane dodjele nagrada, održana je i radionica na kojoj su pobjednici imali priliku naučiti osnovne o robotskom kazalištu i blok programiranju . U radionici su sudjelovali učenici –predstavnici Dramske skupine škole: Marko Maček, Laura Vresk i mentorica Nataša Narančić koji su opisali nastanak scenarija. Na svečanoj je dodjeli istaknuto da je Osnovna škola Ivana Rangera jedna od triju nagrađenih škola koja će prva u svijetu imati prigodu raditi predstave u robotskom kazalištu lutaka obzirom da robotsko kazalište ove godine izlazi na hrvatsko i svjetsko tržište. Više fotografija OVDJE.

Podijeli