Mlade zadrugarke u Dubravi

314362186 859819305021651 2958670494582861824 nMlade zadrugarke Magdalena Kišiček i Tea Šantalab bile su voditeljice radionice izrade cekera. U Dubravi su organizirane radionice savladavanja stare tradicijske vještine izrade predmeta svakodnevne uporabe poput košara, korpica, torba – cekera i slično od biljnih tvari – grana, trave i lišća. Radionicom se želi  privući zainteresirane polaznike na nove mogućnosti primjene narodnih umijeća pletenja prirodnina u suvremenom vremenu kada nas ekološka svijest potiče na izbor uporabe sirovina za domaćinstvo, ali i modne dodatke sa stilom.

Osim povijesno-etnološke podloge za razumijevanje nastanka i razvoja pletarstva Sjeverne Hrvatske, polaznici će se upoznati s rijetkim izvornim kazivačima koji izrađuju tradicijske predmete od šibe, lišća ili slame, promičući i prenoseći gotovo znanje.

Naše učenice demonstrirale su zainteresiranim plaznicima način izrade cekera od komušine te privukle veliki broj posjetitelja koji su se okušali i u izradi. Dio je to projekta Rukotvornica kojeg provodi Narodno sveučiliste Dubrava. Mentorica učenica: Jožica Butko

Podijeli