Mala poduzetnička akademija

zonsMALA PODUZETNIČKA AKADEMIJA–projekt je učenika i učitelja koji je realiziran 29. svibnja 2018.Taj dan u školi je boravilo 25 studenata Učiteljskog fakulteta koji slušaju izborni kolegij Učeničko zadrugarstvo 2 (Poduzetništvo). Dok su studenti marljivo radili u školskoj dvorani –izrađivali logožare, čestite, slike od slame i vezli na platnu narodne motive, škola je brujala aktivnostima.

Vrlo bučno i zanimljivo bilo je u Poduzetničkoj zoni “Maštograd”. Učenici 1. i 2 . razreda igrom su i scenskim improvizacijama razvijali vlastite poduzetničke osobine. U radionici “Kad se male ruke slože” učenici 3. i 4. razreda odgledali su film, prepoznali poduzetnički pothvat učenika, poduzetne likove i njihove osobine te snagu zajedničkog i timskog rada.

Učenici viših razreda dragovoljno su birali radionice: “Inovacija i invencija” je radionica kojoj je cilj bio razvijati lateralno i kreativno mišljenje te kreativne sposobnosti učenika. Učenici su o poduzetništvu pisali razne novinarske tekstove koji će biti objavljeni u školskome listu. Učenici-polaznici Kreativne sekcije u radionici “Od ideje do proizvoda” tijekom su godine izrađivali različite proizvode pa su taj dan u holu škole upriličili prodaju straničnika, torbi, privjesaka od kože…Izradom i prodajom svojih proizvoda, ostvareni su rezultati financijskog poslovanja, a djelatnost, poslovni rezultat i raspodjelu dohotka prezentirali su svojim prijateljima.

Igra Less Risik – More Fun uči igrače kako izbjeći rizik i kako upravljati rizicima. Učenici su naučili da u životu postoji “procjena rizika” i način obrane rizika pomoću mjera opreza. Radionicu “Proizvodnja” osmislila je i provela učiteljica prirode i biologije . Učenici su kreirali mini poslovni plan i simulaciju poslovnog odjela. Učiteljica Branka Vresk sa skupinom učenika istražila je i predstavila svima radionicu gdje su učenici analizirati podatke vezane zanimanja i vrstu poslova koji su zastupljeni u našem kraju.

Jako radno i poduzetno bilo je u radionici “Od kroja do proizvoda” koju je vodila stručna suradnica Nikolina Županić. Učenici su posjetili poduzeće TRAMEX d.o.o Kamenica te kroz praktičan rad shvatili proces izrade jednostavnijih odjevnih predmeta. Učenici su kroz rad upoznali način rada u malom poduzeću, alat i pribor krojačkog zanimanja, razvijali su vještinu samostalne izrade jednostavnijeg odjevnog predmeta, upoznati su sa svim etapama krojenja i šivanja (uzimanje mjera, krojenje i šivanje, dorada na odjevnom predmetu), prepoznali su znanja i vještine potrebne krojačima, razvijali su poduzetničke vještine (planiranje kupnje materijala, označavanje i obilježavanje tekstilnog proizvoda te određivanje cijene).Već ranije učenici su posjetili neke gospodarstvenike našeg kraja te odradili i Božićni sajam u Područnoj školi Žarovnica.

Problem društva je kašnjenje s odgojem i obrazovanjem za poduzetništvo koje u Hrvatskoj tek započinje u srednjoj školi što je prekasno za razvoj poduzetničkih osobina kod djece, stoga naša škola sustavno educira djecu o osnovnim poduzetničkim vještinama kroz satove razrednika, međupredmetnim korelacijama ali i ovakvim projektima, stvarajući tako predispozicije za njihovo buduće poduzetničko djelovanje. Takav oblik rada iziskuje veliki trud ii pripremu učitelja, ali rezultira kreativnim i inovativnim idejama učenika koji su taj dan u školi bez zvona-uživali, a studenti ocijenili terensku nastavu – izvrsnom! Više fotografija pogledajte OVDJE.

Podijeli