Kros utrkom obilježen Europski tjedan sporta

Osnovna škola Ivana Rangera i ove se godine uključila u obilježavanje Europskog tjedna sporta. Lepoglavska sportska zajednica organizirala je aktivnosti kojima je cilj potaknuti učenike na aktivno vježbanje. Ove je godine u sklopu Europskog tjedna održana kros utrka učenika naše škole. Čestitke idu svim učenicima jer su svi pretrčali zadane dionice, a oni najbolji dobili su zaslužene medalje.

Što je kros –trčanje?

DSC 0016Kros je posebna trkačka disciplina atletike jer se odvija izvan atletske staze. Trči se u prirodi po neravnom terenu koji nije pripremljen za trčanje. Tu se trčanje kao prirodni oblik kretanja na najljepši mogući način spaja s prirodom. Kros je nekada bio i kao sport predstavljen unutar olimpijskih igara, a danas se održava na svim razinama, od školskih i lokalnih do svjetskog prvenstva. Zahtjevi kros-trčanja veći su od zahtjeva trčanja na atletskoj stazi jer je za svladavanje neravnog terena potrebna viša razina motoričkih sposobnosti. Ova posebna disciplina zahtijeva posebnu spretnost i kondiciju zbog uspona po brdskim dijelovima te izvanrednu motoriku i razvijenu koordinaciju. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Dužina dionice

Dužina pruge prilagođena je starosti i spolu natjecatelja. Uobičajena su natjecanja na kojima mogu nastupiti već kadeti i kadetkinje od 10 godina. Kod nas oni obično trče oko 500 metara. Kadeti od 15 godina trče obično kilometar, a kadetkinje od 14 godina trče do 800 metara. Mlađi juniori, tj. oni do 17 godina, natječu se na prugama od 1.500 m. Dužine dionica kros trčanja su različite, primjerice u anglosaksonskim zemljama dužine dionica su znatno duže nego u srednjoeuropskim zemljama (Zeljko, 2018., str.30). 

Za potrebe školskog krosa učenici su trebali svladati dužinu staze:

1. i 2. razred -250 m, 3. i 4. razred – 250 m, 5. i 6. razred – 500, 7.  i 8. razred 650 m

Kros i zdravlje

Kros-trčanje u prirodi jedan je od značajnijih faktora očuvanja zdravlja, fizičke i radne aktivnosti. Kao jedan od važnijih ciljeva krosa postavlja se animirati i potaknuti djecu školskog uzrasta na fizičku aktivnost u korist njihovog zdravlja. Mnoga istraživanja su pokazala kako sve više djece ima određene probleme sa kralježnicom, pretilošću, vidom i bolestima sadašnjice koje su izazvane nedovoljnim kretanjem i sjedilačkim načinom života (Zeljko, 2018.)

Podijeli