Kamenički najčitač

IMG 20201110 084942Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih djelatnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.

Mi smo ovaj dan iskoristili i za izbor  najčitača naše školske knjižnice. On je Vid Bakar  i ide u prvi razred. U ova dva mjeseca od početka nastavne godine Vid redovito posjećuje našu malu školsku knjižnicu, stoga i ne čudi podatak da je već pročitao 20-tak knjiga/slikovnica. To zasigurno nije točan broj pročitanih knjiga jer trenutno čita i roman  Družba Pere Kvržice.

Znanstvenici kažu da je čitanje korisno za mentalno i fizičko zdravlje. Neuroznanstvenica Susan Greenfield tvrdi da čitanje pomaže produžiti raspon pažnje kod djece i poboljšava njihovu sposobnost da misle jasno. 

U današnje doba djeca imaju sve manje koncentracije, sve manje se koriste knjigom pa je ovakva brojka kod učenika-zaista rijetkost. Čestitamo!

Podijeli