Kako uči vaše dijete?

Mnogi roditelji nalaze se u situaciji da njihovi savjeti i primjeri kako se uči ne dopiru do njihove djece.

Važno je razlučiti proizlaze li slabe ocjene zbog slabe motivacije ili zbog teškoća pri učenju kao što su slabo pamćenje, loše povezivanje činjenica, pogrešno zaključivanje, neuočavanje bitnoga, nerazumijevanje gradiva, slaba koncentracija, disleksija…

Kao prvo, dobro je znati pravi uzrok zašto Vaše dijete nema volju za učenjem i prema tome poduzeti odgovarajuće mjere. Svako je dijete drugačije i ono što jedno motivira, ne mora i drugo.

Praktični potezi

slijjaNemojte prisiljavati djecu na učenje, nego pronađite načine da ih se motivira, privoli i zainteresira za učenje. Pohvala je često najbolja ili dovoljna motivacija. Poticati na učenje ne znači i tjerati na učenje. Važno je djecu poticati, ali nikako tjerati. Potiče ih se s ljubavlju.

Važno je usaditi svome djetetu osjećaj odgovornosti što ranije.Objasniti djetetu da u životu postoje stvari koje se jednostavno MORAJU odraditi, sviđalo se to nama ili ne. Svako drugo podilaženje, u vidu instrukcija, upisivanja u drugu školu i sl. samo je medvjeđa usluga gdje se prst upire u nešto drugo, a ne u dijete kome se naprosto ne da učiti. Iluzorno je i nema nikakve svrhe tražiti opravdanja u vanjskim okolnostima.

Ne učite i ne pišite zadaće umjesto svog djeteta – tako činite više štete nego koristi. Nemojte mu davati gotova rješenja. Kad djetetu nešto nije jasno, roditelji ponekad gube strpljenje i pribjegnu lakšem načinu pa djetetu ponude gotovo rješenje. No time mu odmažu i onemogućavaju njegovo osamostaljivanje. Bolje je djetetu pružiti podršku, uputiti ga kako riješiti zadatak ili problem, ali samostalno.

Pomozite djetetu naći smisao – još bolje od nagrada, kazni i prijetnji djeluje samomotiviranost.

  • zmislite igru pronalaženja pozitivnog u naizgled dosadnim stvarima
  • prikažite učenje kao natjecanje
  • pomozite djetetu pronaći njegov stil učenja
  • predložite grupno učenje/ učenje u paru
  • učenje naglas
  • izradite zajedno plan učenja.

Budite UZOR!

  • Najbolji je način da promijenimo svoju djecu taj da promijenimo sebe.
  • Želimo li postići da naša djeca čine ono što od njih očekujemo i/ili zahtijevamo, potrebno je pridobiti njihovo poštovanje i ljubav, ako to nedostaje u nekoj mjeri.

Kako uči Vaše dijete?  Ispunite zajedno TEST.

Podijeli