shutterstock 457888804Promjene raspoloženja su uobičajena pojava u svim razdobljima tijekom života, a svjedoci smo da je znatan utjecaj na raspoloženje kako odraslih tako i djece ostvarila unatrag nekoliko mjeseci epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom COVID-19 virusa . Prirodno su se javljale brojne neugodne emocije poput straha, tuge, ljutnje, frustracije, doživljaj bespomoćnosti i nesigurnosti, a koje su jako često bile i vrlo intenzivne.

Iako su epidemiološke mjere djelomično oslabile, svakodnevni život postao je “nanovo normalan”, sve doživljeno je, uz brojne individualne okolnosti u svakoj obitelji, na neku djecu i mlade ostavilo trag stoga se još uvijek se suočavaju s brojnim “teškim” neugodnim emocijama. Prema recentnim svjetskim istraživanjima i statistikama djeca i mladi uslijed ovih okolnosti, a koje su predstavljale (i još uvijek predstavljaju) prijetnju u psihološkom i zdravstvenom smislu, narušenog su mentalnog zdravlja te pokazuju povišene znakove anksioznosti i depresivnosti. 

Ako primijetite da našim učenicima treba mala pomoć u prevladavanju straha za pomoć preporučujemo Vam radnu bilježnicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, autorice prim. dr. sc. Vlatke Boričević Maršanić i Ane Raguž.

U ovoj radnoj bilježnici roditelji, djeca, mladi, stručnjaci na 50 stranica mogu pronaći odgovore o tome što je zapravo depresija, što je razlikuje od tužnog i turobnog raspoloženja, koji su znakovi koji ukazuju da netko pati od depresije, kako izgleda dječja depresija, a potom ih ukorak po korak poučava kako se s njom suočiti.

Radna bilježnica nastala je odabirom edukacijskih materijala i aktivnosti prema principima kognitivno -bihevioralne terapije za depresiju za koju postoje snažni dokazi o učinkovitosti. Svi materijali i aktivnosti prilagođene su za djecu i adolescente kako bi ih mogli primjenjivati sami. Dakako, pomoć odraslih je uvijek dobrodošla, bilo roditelja ili neke druge odrasle osobe.

Radnu bilježnicu možete besplatno preuzeti u PDF formatu na linku ovdje: Sva lica dječje depresije i kako je prevladati? (PDF)

Podijeli