Dani europske baštine, 2023.

Snimka zaslona 2023 09 18 182319Učenici i učitelji osnovne škole, točnije učenici zadrugari,  sa svojim su se voditeljicama  i ravnateljicom aktivno uključili u obilježavanje Dana europske baštine, kojeg organizira Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Početak obilježavanja Dana europske baštine započinje krajem rujna na raznim lokacijama diljem domovine, a ovogodišnja tema Dana je- Živa baština.

Dani europske baštine 2023. održavaju se Lepoglavi u sklopu Međunarodnog čipkarskog festivala u koje smo aktivno uključeni kao škola. Riječ je o već tradicionalnom događanju kojim se posljednjih 15-ak godina skreće pozornost na važnost kulturne baštine te u okviru kojeg se provode aktivnosti koje doprinose njenom očuvanju.

Osim predavanja o važnosti očuvanja baštine (Mirjana Posavec, OŠ Ivana Rangera i Nataša Mihinjač, Gradski muzej Varaždin) na Tavanu Doma kulture održana je i atraktivna revija Srednje strukovne škole Varaždin na kojoj su predstavljene modne kreacije učenika dizajnera. Mladi dizajneri zanimljive kreacije napravili su kombinacijom starih dijelova odjeće od trapera na koje su implementirali motive lepoglavske čipke. 

S baštinom lepoglavskog kraja, sačuvanom u govoru, sudionike Dana europske baštine upoznali su učenici osnovnih škola s područja Grada Lepoglave recitirajući pjesme na zavičajnom govoru.

Ovom su prigodom održane i radionice: a) izrade predmeta od rogoza, b) anđela od krep papira, c) lepoglavske čipke i d) torbi od tekstilnih traka te e) radionica tradicionalnog pletenja na daščici. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Održane su i prezentacije izrade predmeta od slame i korpi od vrbove šibe. Nalazimo se i u publikaciji  (str.55) Ministarstva kulture – Dani europske baštine, 2023.(Foto: www.lepoglava.hr)

 

Podijeli