Dan materinjeg jezika

viber slika 2023 03 01 12 39 38 473Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.UNESCO-ov dokument 16/C iz 1970. godine kaže ‘Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.’

21.travnja učenici su bili na zimskom odmoru pa su obilježili Međunarodni dan materinjeg jezika nakon povratka u školske klupe.Upoznati su sa značenjem materinjeg jezika, važnosti očuvanja istog, a zatim je uslijedio zanimljivi kviz u kojem su odmjerili snage 7.a i 7.b razred. Zadatak je bio otkriti značenje riječi našeg govornog područja.

Uz smijeh, čuđenje i napetost, učitelji i knjižničarka zaključili su da su svi pobjednici! Glavni cilj je bio da učenici shvate važnost jezika koji je prvi, da ga se ne sramimo i nikada ne zaboravimo jer izumiranje jezika je gubitak velikih dijelova kulturne i intelektualne baštine!

Emina Husnjak, knjižničarka

Podijeli